Zoek op trefwoord :
Stem nr 28 van lijst 3!
Verschenen in 'PvdA Leiden' - 28-02-2011

Lastig probleem, woensdag. We bepalen dan wie in Zuid-Holland de leden van de Eerste Kamer kiezen, en daar moet de PvdA natuurlijk zo sterk mogelijk vertegenwoordigd zijn. De regeringspartijen komen al helemaal niet in aanmerking, D66 en GroenLinks zijn veel te rechts, en de SP is wel erg nationaal georiënteerd, en kent intern ook niet de tolerantie voor afwijkende standpunten die een unique selling point van de PvdA is. Niet voor niets publiceren Kees Walle en Eltjo Meijer regelmatig op deze site, en niet die van de SP.
Het probleem ontstaat omdat door een gril van onze constitutionele geschiedenis de kiesmannen voor de Eerste Kamer ook verantwoordelijk zijn voor het bestuur van de provincie. En daar liggen mijn sympathieën heel anders. Daar loopt de PvdA samen met het CDA en de VVD al tien jaar achter de RGL aan, een zinloos project waar tientallen miljoenen mee gemoeid zijn en dat als eindresultaat zal hebben dat het openbaar vervoer in onze regio er ernstig op achteruit gaat. Dat vind ik niet alleen, op basis van de uitslag van het referendum van 2007 mag je veronderstellen dat de meeste potentiële PvdA-stemmers in Leiden er zo over denken.
De partijen die die bezwaren in Provinciale Staten naar voren brengen zijn D66, de SP en de Partij voor de Dieren. Mijn bezwaren tegen de eerste twee heb ik al aangegeven, voor een stem op de PvdD houd ik veel te veel van een lekker stukje vlees.
Wat te doen? Dat vroeg Lenin zichzelf in 1902 ook al af. Sinds gisteren weet ik het. Op plaats 28 van de PvdA-lijst staat Anita Engbers, raadslid in Gouda en voorzitter van het consumentenplatform voor het openbaar vervoer in Midden-Holland. Zij is overtuigd tegenstander van de RijnGouwelijn. Het is een eigenzinnig type, maar heeft wel veel supporters. Bij de laatste raadsverkiezingen zette de PvdA in Gouda haar op een onverkiesbare plaats, maar werd zij met voorkeursstemmen herkozen.
Met een stem op Anita steun ik Job Cohen en Marleen Barth. Maar ik distantieer mij ook nadrukkelijk van de Erglijn. Voor wie dat ook wil doen: stem nummer 28 van lijst 3.
Gepubliceerd op website PvdA Leiden.
U kunt reageren op http://www.leiden.pvda.nl/nieuws/nieuws_item/t/stem_nr_28_van_lijst_3