Zoek op trefwoord :
Nederland is boos
Verschenen in 'PvdA Leiden' - 01-12-2010

Er is veel boosheid in Nederland. Youp van ’t Hek heeft de aandacht getrokken met zijn aanklacht tegen de helpdesk van T-mobile, en tegen heldpdesks in het algemeen. Zolang je geen machtiging voor een automatische giroafschrijving hebt gegeven doen bedrijven er alles aan om je als klant te krijgen, maar heb je eenmaal getekend dan kun je het verder schudden. Neem de OV-chipkaart. Er zijn allerlei mankementen aan het systeem, maar het gaat altijd maar over een paar euro’s, en daar voert niemand een proces over.
Er is veel meer reden voor boosheid. Mede door de bankencrisis zijn de pensioenrechten aangetast. We dachten eerst dat pensioen betekende dat je oude werkgever na je 65ste een percentage van je loon doorbetaalt, maar het blijkt nu dat het ABP zich sluipend getransformeerd heeft tot een beleggingsfonds waarbij op de effectenbeurs beslist wordt hoeveel we uitgekeerd krijgen.
Boos zijn ook de postbodes - ooit een beroep met een behoorlijke status - die door de concurrentie van bedrijven die op stukloon werken gedwongen werden te kiezen tussen lager loon of ontslag. Allerlei bedrijven proberen ook diensten uit te besteden aan bedrijven met slechtere CAO’s om zo geld te besparen. De gemeente doet dat ook bij de reinigingsdienst. Europees aanbesteden leidt voor de thuiszorg tot een race to the bottom.
Intussen worden de hoge salarissen steeds maar hoger. Jan met de Pet wordt gewezen op de concurrentie vanuit Polen en India, maar de top van het bedrijfsleven spiegelt zich aan de salarissen van managers in Amerika. Die slagen er nog beter in te besparen op de kosten van uitvoerend werk door mensen harder te laten werken voor minder geld, en als je dat kunt ben je natuurlijk goud waard voor de aandeelhouders.
Het zijn allemaal voorbeelden van het roofkapitalisme dat de wereld in zijn greep heeft. Mensen hebben gelijk dat ze daar boos over zijn, dat is geen populisme. Maar de PvdA moet zich afvragen waarom wij niet electoraal van die boosheid profiteren. Wij zijn toch de schatbewaarders van de sociaal-democratie, die ontstaan is uit het verzet tegen het roofkapitalisme van een eeuw geleden? Waarom uiten de mensen dan hun boosheid door te stemmen op de SP of op Wilders, en niet op ons? Sterker nog, ze zijn ook boos op de PvdA.
De PvdA heeft veel te weinig afstand hebben gehouden tot het roofkapitalisme. De telefoon, het openbaar vervoer, de giro, het moest allemaal door de markt worden overgenomen, zonder dat goed werd nagedacht of er daarbij geen publieke belangen in de knel zouden komen. Onder de overbetaalde bestuurders bij zorginstellingen, woningcorporaties, omroeporganisaties en charitatieve instellingen vinden we veel te veel PvdA-leden.
PvdA’ers maken zich druk over cultuursubsidies en de komst van kerncentrales. Maar de aanslag op het inkomen van gewone mensen is voor hen een ver-van-mijn-bed show. Pas als die werkloos, dakloos en verslaafd zijn geraakt hebben ze onze belangstelling weer. Maar daarmee win je de verkiezingen niet.
In PG, Ledenbelad van de Leidse afdeling van de Partij van de Arbeid novmeber 2010