Zoek op trefwoord :
Ik ben trots op Nederland
Verschenen in 'Overheidsmanagement' - 15-06-2008

Ik ben trots op Nederland omdat Nederland in 2000 als eerste land het huwelijk openstelde voor partners van hetzelfde geslacht. Er zijn nog maar vier andere landen ons gevolgd: Belgiƫ, Canada, Spanje en Zuid-Afrika.
Ik ben trots op Nederland omdat het een van de drie landen met het laagste aantal verkeersdoden per inwoner is. Na Malta, waar je nauwelijks auto kunt rijden, is Nederland het veiligste land van de Europese Unie.
Ik ben trots op Nederland omdat Nederland een lange traditie kent van overleg, van collegiaal bestuur, en van schikken en plooien.
Ik ben trots op Nederland omdat op een lijst van landen die is opgesteld door de The Economist, Nederland derde staat wat betreft de kwaliteit van de democratie. Alleen Zweden en IJsland scoorden hoger.
Ik ben trots op Nederland omdat Nederland een uniek omroepbestel heeft, dat een grote variƫteit aan uitzendingen mogelijk maakt.
Ik ben trots op Nederland omdat volgens de Corruption Perception Index 2007 van Transparancy International, die betrekking heeft op 179 landen, Nederland samen met Zwitserland op de zevende plaats staat wat eigen integriteit betreft. Van de landen in de Europese Unie staan alleen Denemarken, Finland en Zweden boven ons.
Ik ben trots op Nederland omdat Nederland volgens Transparancy International achtste staat op de lijst van landen die weinig geneigd zijn anderen om te kopen. Binnen de Europese Unie staan alleen Zweden, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hoger.
Ik ben trots op Nederland omdat Nederland het land is dat met 0,81% van het bruto nationaal inkomen zo ongeveer het meeste overheeft voor hulp aan andere landen. Binnen de Europese Unie komen alleen Denemarken, Zweden en Luxemburg ook boven de 0,7%.
Ik ben trots op Nederland omdat volgens het Human Development Report van de Verenigde Naties Nederland behoort tot de tien landen die het hoogst scoren op Human Development Index. Dat is een index die de kwaliteit van het bestaan weergeeft, samengesteld uit gegevens over levensverwachting, scholing, en welvaart, waar Nederland op plaats 9 staat. Binnen de Europese Unie scoren alleen Ierland en Zweden hoger. Opvallend is trouwens de hoge plaats van de Europese landen die geen deel uitmaken van EU: IJsland (1), Noorwegen (2), en Zwitserland (7).
Ik ben trots op Nederland omdat in ons land moslims als Ahmed Marcouch en Ahmed Aboutaleb de strijd aanbinden met het Islamitisch fundamentalisme.
Zou dat nu ook zijn waarom Rita Verdonk trots is op Nederland?

In Overheidsmanagement juni 2008