Zoek op trefwoord :
Leve het gepalaver!
Verschenen: 15-06-2006

Volgens De Volkskrant is Elco Brinkman de meest invloedrijke man van Nederland. Dat is dan wel omdat leden van de Tweede Kamer en van de regering niet meegeteld zijn, evenmin als opinion leaders. Volgens De Volkskrant ben je belangrijk als je veel in clubjes zit met andere mensen die ook belangrijk zijn. Dat lijkt mij een typisch Rooms criterium voor invloed: invloed in achterkamertjes.

Er is ook een ander, protestants criterium voor invloed denkbaar. Dat gaat erom naar wie geluisterd wordt, en dan ben je belangrijk wanneer andere belangrijke mensen praten of schrijven over jouw uitspraken. Dat is het criterium in de wetenschap: citatie-analyse. Dan zal blijken dat Jan Marijnissen, Ayaan Hirsi Magan, Paul Witteman en Ronald Plasterk belangrijker zijn dan Jan Hovers en Dolf Collee, en zelfs dan Elco Brinkman. Misschien komt Trouw nog met zo'n onderzoek.

Inmiddels heeft zijn uitverkiezing tot belangrijkste Nederlander Brinkman tot een aantal Prins-Berhardachtige uitspraken verleid. We moeten af van de coalities, en er moeten zakenkabinetten komen die knopen doorhakken. Over privatisering, tol heffen, Schiphol, de AOW, want dat zijn discussies die totaal zijn vastgelopen. Weg met het gepalaver!

Hier begaat onze meest invloedrijke landgenoot twee denkfouten ineen. In de eerste plaats is dat gepalaver er niet voor niets. De kwesties die Brinkman noemt, daar is nu eenmaal verdeeldheid over. Wellicht niet onder de bouwers waar Brinkman dagelijks mee aan tafel zit, maar wel onder de rest van de bevolking. Vaak wordt er over dat soort besluiten juist te weinig gediscussieerd. Wij hebben een soort ADHD-overheid, waardoor het aantal pagina's in het Staatsblad elke tien jaar verdubbelt.

Was er maar meer gediscussieerd over de Betuwelijn. Over de afbraak van de publieke omroep. Of over de achtereenvolgende onderwijshervormingen. Had men maar meer tijd genomen voor de hervorming van de gezondheidszorg. Dan had de rechter er niet aan te pas hoeven te komen om Nederlanders in het buitenland fatsoenlijk te behandelen. En zaten artsen niet nu nog op hun geld te wachten.

Vandaag wordt er weer tegen de opvattingen van alle betrokkenen in doorgedrukt dat universiteiten zich moeten omvormen tot snoepwinkels, die met elkaar concurreren wie de studenten de lekkerste snoepjes voorzet. Een dagdeel college in de week, zodat men door de week kan werken en in het weekend naar de disco.

Wie echter kijkt waarom er zo veel ondoordachte voorstellen worden doorgedrukt, komt uit bij de coalitiepolitiek en de gesloten kringetjes van fractiespecialisten. Die leidt ertoe dat er bij ondoordachte voorstellen voor Kamerleden geen weg terug meer is. Misschien is daarom een zakenkabinet wel een heel goed idee. Dan kunnen Kamerleden zich veel meer kritiek veroorloven op kabinetsvoorstellen. Dat betekent dus meer gepalaver in plaats van minder. Maar dat kan juist heel goed zijn.

Reageren? http://overheidlog.nu.nl/