Zoek op trefwoord :
Maxima Krenz
Verschenen in 'Intermediair' - 07-12-2000

Stel nu eens dat onze Willem-Alexander met de dochter van Egon Krenz was thuis gekomen. Niet met een meisje Honecker en zeker niet een meisje Mussolini, want dat zou het al te gemakkelijk maken. Nee Egon Krenz, de man die de laatste dagen voor de val van de Berlijnse Muur in de DDR de macht van Honecker had overgenomen, en er voor zorgde dat de omwenteling zonder bloedvergieten verliep.

Krenz is door de Duitsers tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd medeverantwoordelijk gehouden voor de schendingen van de mensenrechten door de DDR, en in het bijzonder voor het schieten op vluchtelingen aan de Muur. Als zijn dochter met de Nederlandse kroonprins zou trouwen, zou hij misschien een dagje verlof kunnen krijgen om vanaf het bordes van het Paleis op de Dam mee te zwaaien, maar ik denk niet dat de Oranje familie dat leuk gevonden had. En ze zouden het al helemaal niet erg vinden wanneer hij geen verlof kreeg om een dagje mee te gaan jagen.

Toch was het Oost-Duitse regiem waaronder Krenz carrière maakte, aanzienlijk minder bloeddorstig dan het schrikbewind van Videla waar Maxima’s vader deel van uit maakte. De duizenden verdwijningen in Argentinië zijn van een andere orde dan de slachtoffers aan de Muur. In het kader van de ontspanningspolitiek werd de DDR ook een alom gerespecteerd land. Toen in 1987 Honecker Nederland bezocht, werd hij gezellig door Ruud Lubbers op het Catshuis ontvangen.

Maar Krenz had de pech dat Oost-Duitsland werd ingelijfd door zijn buren, die het zich konden permitteren om iedereen die ook maar enige verantwoordelijkheid gedragen had tijdens de DDR aan de kant te zetten, veel rigoureuzer zelfs dan dat gebeurde met de Nazi’s en hun meelopers na de Tweede Wereldoorlog. In Zuid-Afrika ging het na het afschaffen van de Apartheid heel anders dan in Oost-Duitsland na de val van de Muur, net als in Chili na de val van Pinochet, en in Argentinië na de val van Videla. Chili bood ook gastvrijheid aan Honecker, die daar in 1994 is overleden.

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom andere landen het inzake Pinochet beter wilden weten dan de Chilenen zelf, en ik zie al helemaal niet, dat Nederland geroepen zou zijn om Zorreguieta te vervolgen, alleen omdat zijn dochter met onze kroonprins vrijt. Begin dan een proces tegen Videla. Ik denk dat Krenz ook gelijk heeft dat zijn veroordeling een vorm van overwinnaarsrecht is.

Maar dat wil nog niet zeggen dat de dochter van Krenz daarmee een waardige Koningin zou zijn, evenmin als de dochter van Zorreguieta. Dat betekent niet dat Willem-Alexander niet met Maxima zou mogen trouwen, maar hij moet dan alleen het recht opgeven om zonder enige vorm van selectie de openbare functie van zijn moeder over te nemen, een recht dat niemand anders in Nederland heeft. Als er dan niemand bereid is de troonsopvolging over te nemen, hebben we in Nederland meteen een probleem minder.