Zoek op trefwoord :
Preutse banken
Verschenen in 'Intermediair' - 15-03-2001

Bij FNV Bondgenoten zijn ze boos. Deze keer niet op de werkgevers, maar op de banken. Die weigeren kredieten aan prostituées. Kwam traditioneel de vakbeweging op de voor de ‘werkers van hoofd en hand’, tegenwoordig blijkt de doelgroep uitgebreid.

Ook De Rode Draad, de belangenorganisatie van prostitué(e)s, maakt zich hier kwaad over. Die heeft zich zelfs tot de Commissie Gelijke Behandeling gewend, omdat hier sprake is van een indirecte vorm van discriminatie. De meeste werkers in de prostitutie zijn immers vrouw. Misschien maakt De Rode Draad na de uitspraak van de Commissie over de salarissen in het onderwijs nog wel een kans ook. Of de banken zich daar iets van aan zullen trekken is een tweede.

Sinds vorig jaar zijn souteneurschap en bordeelhouden legale activiteiten. Prostitutie was dat altijd al. Maar dat betekent nog niet, dat banken verplicht zijn daar ook hun geld in te steken. De ING bank beroept zich in de eerste plaats op het bedrijfsrisico. Dat lijkt me een legitieme overweging, waar de Commissie Gelijke Behandeling moeilijk in kan treden.

Maar de ING heeft nog een argument. Zakendoen met prostituées zou de naam van de bank in het buitenland schaden. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de ING zich daar niets van aan moet trekken. Wie een legale activiteit ontplooit, heeft recht op financiële dienstverlening. Maar zo eenvoudig is het niet.

Er bestaat tegenwoordig zoiets als maatschappelijk verantwoord ondernemen. We verwachten van ondernemingen dat ze niet alleen maar winst maken, maar zich ook door morele afwegingen laten leiden. De Rabo-bank profileert zich erop, terughoudend te zijn met de financiering van de genetische technologie.

Het ASN beleggingsfonds financiert principieel geen bedrijven die kernenergie produceren of transporteren, wat betekent dat geen enkel elektriciteitsbedrijf in Nederland voor financiering door dit fonds in aanmerking komt. Ook belegt het ASN fonds liever niet in producenten van tabaksartikelen of alcoholhoudende dranken.

Beide banken hopen met dat beleid ook klanten te trekken. We mogen aannemen dat de FNV zo’n beleid ook toejuicht. Ten slotte is de ASN voortgekomen uit de vakbeweging.

Maar dan kun je niet anderen het recht ontzeggen even goed morele criteria aan te leggen of in te spelen op veronderstelde morele opvattingen van cliënten. Ook al is prostitutie legaal, je kunt er nog best een morele afkeer van hebben. Het feit alleen al dat in deze bedrijfstak klanten noch aanbieders van diensten daar graag voor uitkomen, wijst erop dat dergelijke bezwaren wijd verbreid zijn.

Het verschil is, dat er genoeg andere banken zijn waar de elektriciteitsbedrijven terecht kunnen, terwijl prostitué(e)s kennelijk echt een probleem hebben. Dat wil zeggen, dat in het geval van prostitutie het maatschappelijk ondernemen veel effectiever is. Als ze dat bij de FNV betreuren, kunnen ze misschien een goed woordje voor de prostitutiebranche doen bij de ASN. Maar dan zal de ASN alleen seksclubs kunnen financieren waar geen alcohol geschonken wordt.