Zoek op trefwoord :
De vierdeling in de politiek (2)
Verschenen in 'De Leunstoel' - 12-03-2015

In De Leunstoel van 15 januari dit jaar beschreef ik hoe je de Nederlandse politieke partijen kunt ordenen naar twee dimensies: links-rechts en sociaal-liberaal. D66 is dan links-liberaal, VVD en CDA rechts-liberaal, de PVV rechts-sociaal en PvdA, SP en GroenLinks links-sociaal. Ik ben niet de enige die er zo overdenkt. Ronald Plasterk wees zijn Twitter-volgers onlangs op de Engelse site https://www.politicalcompass.org/ waar eenzelfde vierdeling wordt gehanteerd.
Alleen wordt een andere terminologie gehanteerd. Wat ik links-rechts noem, heet op deze site authoritarian-libertarian. En wat ik sociaal-liberaal noem, heet daar links-rechts. Volgens deze terminologie zou je dan dus de PVV als autoritair-links moeten aanduiden, en D66 als libertair-rechts. Ik denk dat allebei die partijen mijn aanduiding verkiezen.
De site geeft ook de mogelijkheid om aan de hand van in totaal 62 stellingen na te gaan waar jezelf staat ten opzichte van deze twee assen. Ik kwam gelukkig uit in het (volgens de makers van de site) libertair-linkse kwadrant, dus wat ikzelf links-sociaal noem, met -6,5 op de as sociaal-liberaal, en -4,21 op de as links-rechts.
De site presenteert ook scores voor partijen en voor landen. Bij de Britse verkiezingen dit jaar zouden alle grote partijen, inclusief Labour, in het rechts-autoritaire kwadrant zitten, net als alle regeringen in de EU. Helaas wordt daar geen verantwoording bij gegeven. Veel vragen gaan over persoonlijke opvattingen, die je niet in een verkiezingsprogramma terugvindt.
Het zou mooi zijn wanneer zo’n analyse ook voor de Nederlandse politieke partijen gemaakt werd, maar dan wel beter onderbouwd.

In De Leunstoel 12 maart 2015